adatszolgáltatás

Adatszolgáltatás az adatigénylő részére megfelelő jogalappal történő adattovábbítás. Az adattovábbítás megvalósulhat egyedi adatigénylés során vagy közadat-újrahasznosítás keretében rendszeres adatátadással. Technikailag megvalósulhat hagyományos módon, papíralapon vagy online csatornán, illetve nyilvántartásokból gépi adatcserék útján.
Például online csatornán közvetlen adatszolgáltatást teljesítenek az ÁFA törvény szerint az adóalanyok (online pénztárgépekkel, 2017-től a számlázó programok bekötésével) az adóhatóság felé. Ügyfelek részére nyilvántartásokból több szervezet is adatokat szolgáltat az adatvédelmi követelmények betartásával. Például a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, az úti okmányok nyilvántartásából, a közúti közlekedési nyilvántartásból, Földhivatal az ingatlan nyilvántartásból, Igazságügyi Minisztérium Céginformációs Szolgálata a cégnyilvántartásból.

Tudományterület:

Forrás:

NHIT: Fehér könyv a nemzeti adatpolitikáról, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Szakértői Tanácsadó Testülete, Budapest, 2016, pp. 36.

Szerző:

Relációk